Wat is een aardlekautomaat?

Een aardlekautomaat, ook wel bekend als alamat, is een elektrisch beveiligingssysteem waarmee een elektrische installatie wordt beveiligd tegen kortsluiting, hoge lekstroom en overbelasting van het elektriciteitsnet. Een aardlekautomaat wordt ook wel afgekort met ‘alamat’. Een aardlekautomaat behoort net als de aardlekschakelaar tot de beveiliging van het elektrotechnische systeem in gebouwen en woningen.

Wat is het verschil tussen een aardlekautomaat en een aardlekschakelaar?

Een aardlekautomaat is niet precies hetzelfde als een aardlekschakelaar omdat de aardlekautomaat naast een aardlekschakelaar ook een installatieautomaat bevat. Hierdoor is de aardlekautomaat een beveiliging die reageert op lekstroom, kortsluiting en overstroom die ontstaat bij overbelasting. Is er een aparte aardlekschakelaar aanwezig? Dan moet er ook een zekeringsautomaat of installatieautomaat worden aangebracht in de groepenkast of meterkast. Dit kost extra ruimte. De aardlekautomaat bevat al deze beveiligingen in één compacte behuizing.

Wat is het voordeel van een aardlekautomaat?

Het belangrijkste voordeel van een aardlekautomaat is dat deze bij een te hoge lekstroom alleen de groep uitschakelt waar de storing zich bevindt. De overige groepen worden niet uitgeschakeld. Een aardlekschakelaar schakelt bij een storing alle groepen uit waarop de aardlekschakelaar is aangesloten. Omdat de aardlekautomaat alleen de groep uitschakelt waarin de lekstroom of storing is opgetreden, is het probleem makkelijker te lokaliseren.

Waarom kiest Pele Techniek voor het gebruik van aardlekautomaat(alamat)?

Pele Techniek kiest voor de alamat omdat deze meer eenvoud biedt bij storingen voor u als eindklant. Zoals al boven beschreven valt er maar 1 automaat uit bij storingen en niet 4 wat voor u als eindklant storingen opzoeken vergemakkelijkt.